טעמי נטילת ידים

    הוסף תגובה לדף הראשי
    בערל
    15/12/2015

    טעמי נטילת ידים

    בהלכות נטילת ידים ה״א מפרט אדה״ז הטעם לנטילת ידים שחרית. ובביאור בהערה יב שם הוסבר שמדובר ב-2 טעמים: (א) שנעשה בכל יום בריה חדשה; (ב) להתקדש לעבודת ה׳ כמו הכהן. [וטעם 3 הוא רוח הטומאה המבואר במהדו״ב].
    אבל לכאורה הטעם הראשון לבדו אינו מבאר הצורך ברחיצת ידים, שכן מה הקשר בין בריאה חדשה לצורך ברחיצת ידים?
    ולכאורה לפי פשטות הלשון נראה שמדובר בטעם אחד (טעם השני דלעיל) להתקדש לעבודת ה׳ כמו כהן שהיה מקדש ידיו ״בכל יום״, אלא שלתוספת חיזוק הוסיף שבנדון הקימה בבוקר, ההתקדשות נצרכת יותר כי הוא בריאה חדשה לגמרי, ולא רק מתחיל יום חדש (וממילא אין קושיא כ״כ שהשמיטו במהדו״ב, כי גם כאן אינו עיקר הטעם).

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    16/12/2015

    תשובה

    כמובן שבמהדו"ק זהו טעם אחד ארוך (ולא שני טעמים), כי מצד בריה חדשה מובן למה צריך ליטול ידיו בכל יום, ומצד כהן גדול מובן למה צריך דוקא כלי ומים. אבל במהדו"ב ובפסקי הסידור לא הוצרך כלל לטעם של בריה חדשה ליטול ידיו בכל יום, כי עיקר הטעם זהו טעם של רוח הטומאה, וזה ישנו בכל יום, ומנטילה של כהן אנו למדים שצריך דוקא כלי ועד הפרק, ולכן מברכים "אשר קדשנו". אלא לאחר עיון נוסף נראה שגם לפי הסידור צריך להשלמת הטעם של בריה חדשה, כדי שלא להצריך ברכה פעמים ביום אחד, כגון מי שישן והתעורר וחזר שוב לישון, כפי שכותב בשו"ע ובפסקי הסידור. ולפי אתקן גם בהערה הנ"ל. ויש"כ.

    שלח תגובה