מצה מרוחה בפרי

    הוסף תגובה לדף הראשי
    מוטי
    22/05/2016

    מצה מרוחה בפרי

    מצה מרוחה בפרי
    זקן או חולה או בריא שעבר ניתוח הנחת טבעת על הוושת וקשה עליו בליעת המצה ומקפיד שלא לאכול מצה שרויה, ומצה השרויה במיץ טבעי גם קשה לו לבליעה, האם יכול הוא למרוח על המצה מעט פרי טרי כגון תאנה לא מיובשת, אבוקדו, קיווי, או בננה, כדי לבלוע ביתר קלות?

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    22/05/2016

    תשובה

    אי אפשר לאכול מצה לא עם פרי ולא ולא כשהיא שרויה במיץ, אלא יאכלנו כשהיא שרויה במים, ומצות אכילת מצה דוחה את חומרת מצה שרויה.

    שלח תגובה
    מוטי
    23/05/2016

    אי הבנה

    עיין בלשון השו"ע האדמו"ר הזקן סימן תס"א סעיף י"ג "ומכל מקום אם הזקן או החולה אי אפשר לו לאכול מצה השרויה במים שורין לו ביין או בשאר משקין כדי שלא יתבטל ממצות מצה כי יש אומרים שאף היין ושאר משקין אינן מפיגין טעם המצה כיון שלא נתבשלה בהן אלא שנשרית בהן אבל שאר כל אדם שאכל מצה השרויה בשאר כל המשקין חוץ ממים לא יצא ידי חובתו וצריך לחזור ולאכול מצה אחרת בין מכזית של ברכת מצה בין מכזית של אפיקומן כי מעיקר כסברא הראשונה". כלומר - לזקן או חולה מותר להשרות את המצה ביין או שאר משקה (טבעי שלא מעורב בו טיפה מים). אם כן נשאלת השאלה, האם במקרה שאינו יכול לבלוע מצה יבשה ולא מצה רטובה, כי נעשה לו כגוש בצק שנתקע בגרונו, האם כשם שהותר בטיבול במעט משקה לחולה אף שיש בו טעם המיץ, יהיה מותר מריחת מעט אבוקדו או מנגו או קוויי על המצה, אף לכזית ראשון? ולהזכירכם באנו, כאן נשאלת השאלה בזקן או חולה או אדם שעבר ניתוח להנחת טבעת בקיבה - לטיפול בהשמנת יתר ולא מדובר בשאר כל אדם!

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    23/05/2016

    תשובה

    אני לא מבין את שאלתך, הרי אדה"ז עצמו נותן עדיפות למים לפני יין או שאר משקין, ושם הסיבה היא לא מצד חשש שרויה, אלא מצד שקשה לחולה לאכול מצה שרויה במים מסיבה טכנית, ורק אז הוא מתיר לאכלו עם יין ושאר משקין (אבל אם הסיבה היא מצד שרויה בלבד בודאי עדיף לאכול מצה שרויה במים מאשר שרויה ביין [אפילו מאה אחוז יין]). אבל לאכול מצה עם פרי ממש לא יוצא כלל ידי חובה כמפורש בסי’ תעה סעי’ טז-יח שהמרור שמדרבנן (וכל שכן פרי של רשות) מבטל טעם המצה של תורה.

    שלח תגובה
    מוטי
    23/05/2016

    טבעת

    הקושי לאכול מצה שרויה במים או ביין או מיץ פירות טבעי, היא בעיה טכנית בגוף האדם שיש להרבה אנשים שעברו טיפול זה - מציאות רפואית, ולא בעיה הלכתית ומנהג בית ישראל סבא. על כן נשאלת השאלה, כשם שמותר לאכול את המצה שהיא טבולה במי פירות או מים, יהיה מותר למרוח מעט פרי חי על המצה ולאכול כך את הכזית, כדי שלא יתבטל ממצות מצה? ולזה לא יקרה מאכל ממש שאסור ללעוס יחד עם המצה?

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    23/05/2016

    תשובה

    לענ"ד מריחה חמורה יותר משריה, ואי אפשר לאכול כך את המצה. אבל איני מבין למה זה נוגע לך כעת כל כך לאחר שכבר עברנו את חג הפסח?

    שלח תגובה
    מוטי
    24/05/2016

    הבהרה

    לפני כג’ שנים, הוצאתי לאור ספר בשם "אסורי המלך" ב"כ, ספר הלכות והנהגות המיועד לאסיר היהודי היושב מאחורי מסגר, אי לכך, מקבל אני מכתבים מאסירים עם כל מיני שאלות. ונשאלתי על ידי אסיר שומר תורה ומצוות אשר הצליח שעה לפני ליל הסדר להשפיע בהצלחה על אסיר שלעת עתה מתקרב ליהדות, לאכול בפסח רק מוצרים כשרים לפסח, ועם הכל הוא הסכים חוץ מאכילת ממצה, משום שקשה לו לבלוע את המצה בגלל הטבעת שהניחו לו על הושט. מיוזמתו התיר לו האסיר שומר תורה ומצוות למרוח מעט פרי על המצה ושכך הוא יאכל את הכזית מצות, כשם שמותר להטביל את המצה ביין או מיץ טבעי. לאחר יום טוב, הוא שיגר אלי את שאלתו, האם הוא נהג כראוי? ולא מצד קירוב יהודי לאבינו שבשמים, אלא מצד ההלכה הפסוקה, לכל אחד שנתקל עם אותה הבעיה של טבעת על הושט בעת אכילת הכזית מצת מצוה. על פי המשנ"ב יש מקום להתיר, אבל אנו מחפשים היתר על פי שו"ע האדמו"ר הזקן. מכיון שאנו רואים מלשון האד"ז שהוא מחפש היתר לזקן או חולה להשרות את המצה ביין ובמיץ על אף שזה מבטל את הטעם, ובכל זאת אז מתיר האד"ז שמותר ורק משום שלא יתבטל ממצות מצה, וכסברת היש אומרים שאף היין ושאר משקין אינן מפיגין טעם המצה כיון שלא נתבשלה בהן אלא שנשרית בהן, לכן באנו להתיר שיהיה מותר גם כאשר הוא מורח רק מעט פרי חי על המצה, על פי דברי השו"ע האד"ז בסימן תסא סעיף יג; (משנ"ב סימן תעה ס"ק לג)

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    24/05/2016

    תשובה

    ראה בשו"ע אדה"ז סי’ תעה סעי’ כו שרק אם לא לעסם ביחד עם המצה יוצא, אבל אם לעס ביחד עם המצה (וכן היא המציאות) לא יצא.

    שלח תגובה
    מוטי
    24/05/2016

    טעם

    האם ישנו טעם לחלק בין שריית כל המצה במיץ לעומת מריחה על גב המצה?

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    25/05/2016

    תשובה

    אומר רק סברא שעולה לי כעת מבלי לעיין בספרים מקוצר זמן, כשהמצה טבולה ביין אזי יש כאן רק מציאות של מצה אלא שהיא טבולה ביין, ואילו כשהמצה מרוחה במשהו נוסף, אזי יש כאן שני דברים, המצה ומה שמרוח עליה, והדבר המרוח מבטל את טעם המצה. כנלע"ד. ועצ"ע.

    שלח תגובה