קשירת הסכך באזיקונים

    הוסף תגובה לדף הראשי
    נתנאל לייב
    07/10/2014

    קשירת הסכך באזיקונים

    בשיעורו אומר הרב, שאין לקשור את הסכך באזיקונים, כיון שבכך נחשב ’מעמיד’ בדבר המקבל טומאה.
    ולא זכיתי להבין, שהרי הסכך מחזיק גם לולי האזיקונים, והם אינם ה’מעמיד’ שלו, אלא מוטות העץ שעליו מונח הסכך, והאזיקונים הם רק לחיזוק יתר שמא תהיה רוח שאינה מצויה. [ואם אמנם מחזיק הסכך רק בעזרת האזיקונים, יהיה זה מעמיד בדבר המקבל טומאה, אבל מדוע לאסור זאת באופן גורף ?]

    שוב יישר כח על האתר ועל השיעורים, ועל חיזוק לימוד ההלכה.

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    07/10/2014

    תשובה

    בשו"ע אדה"ז סי’ תרכט סי"א מפורש שאסור גם להניח על הסכך דבר המקבל טומאה כדי להחזיק הזכך "שלא יפזרנו הרוח". הרי שגם זה נקרא דבר המעמיד.

    שלח תגובה
    נתנאל לייב
    07/10/2014

    חידוד הדברים

    אכן מפורש שמעמיד הוא גם ’מלמעלה’, ולא על זה באתי, אלא שאם הסכך מחזיק מעצמו על הקרשים שתחתיו שהם אינם מקבלים טומאה, והאזיקונים הם רק לתוספת חיזוק במקרה ותהיה רוח שאינה מצויה, הם לא נחשבים ’מעמיד’, כיון שעומד בלעדיהם. ומה שכותב אדה"ז הוא שמניח כדי ש’שלא יפזרנו הרוח’, דהיינו שלולי הדבר המקבל טומאה שמעל הסכך היה הסכך מתפזר גם ברוח מצויה.

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    07/10/2014

    תשובה

    מנין לך לפרש כן? הרי כתב "שלא יפזרנו הרוח" בסתם, משמע כל רוח.

    שלח תגובה
    נתנאל לייב
    08/10/2014

    מסברא נראה פשוט שלא נחשב מעמיד בכהאי גוונא

    כך היה פשוט לי מסברא, שכאשר הסכך מחזיק מצד עצמו ללא האזיקונים, הם לא נחשבים ה’מעמיד’ שלו. ומאחר שכת"ר שאל זאת מנין לי. אצטט מכמה פוסקים: בשו"ת בצל החכמה (ה מד): "לקשור את הסכך עצמו אל הכלונסאות בדבר המקבל טומאה בודאי אסור לכתחילה . . אמנם נלענ"ד בס"ד דעיקר הך דינא . . היינו דוקא כשאין הסכך יכול לעמוד כלל בלי דבר המקב"ט המחזיקו, וכהך דהסומך סוכתו בכרעי המיטה (סוכה כא ב) דקאמר בגמ’ לחד מ"ד שטעמה מפני שמעמידו בדבר המקב"ט, שאם ינטלו כרעי המטה הסכך נופל ואין כן סוכה כלל. ומ"מ בודאי שכן הדין גם ביכול הסכך לעמוד בלי דבר המקב"ט המחזיקו, אלא שאינו יכול לעמוד ברוח מצויה דיבשה, דגםבזה הסוכה פסולה ומעמידו בדבר המקב"ט . . אבל כשהסכך יכול לעמוד ברוח מצויה אלא שחושש שמא תהיה רוח סערה רוח שאינה מצויה והיא תפזר את הסכך או שיסירנו לגמרי מע"ג הסוכה וישאר בלי סוכה . . ולכן הוא קושר את הסכך שלא ישאנו רוח בזה בודאי שהסוכה כשרה גם אם יקשור את הסכך בדבר המקב"ט. ולא רק כל הזמן שקודם רוח סערה . . אלא גם א חר שכבר היה רוח סערה ולולא דבר המקב"ט המעמיד את הסכך היה הרוח מסיר את הסכך, ונמצא כל קיומה של הסוכה כעת אינה רק ע"י דבר המקב"ט שהעמידה, עכ"ז הסוכה כשרה כיון שכעת אין צורך בדבר המקב"ט להעמידה שהרי יכולה היא לעמוד ברוח מצויה". ויעויין גם בשבט הלוי (ו עד) בסוף התשובה. בכבוד רב

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    08/10/2014

    תשובה

    גם הוא אומר זאת מסברא, ואם תרצה תוכל לסמוך עליו, אך לדידי כיון שאדה"ז סתם דבריו ולא חילק, איני רוצה להקל.

    שלח תגובה
    נתנאל לייב
    08/10/2014

    מאיזה טעם יהיה בזה פסול ?

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    08/10/2014

    תשובה

    מטעם מעמיד, ברגע שהוא קושר הסכך עם אזיקונים הוא נהיה חלק ממעמיד.

    שלח תגובה
    נתנאל לייב
    09/10/2014

    אבל אם הוא חלק שאין בו צורך, אין סיבה להחשיבו ’מעמיד’

    הרי פשוט לכאורה שאין שום בעיה להניח סכך על קרשים, גם אם יש שם איזה ברזל גם כן, דכיון שהסכך מחזיק בעזרת הקרשים, ולא בעזרת הברזל, נחשב מעמיד כשר. והגם שהברזל ’עוזר’ גם כן להחזיק הסכך, לא נחשב ’מעמיד’ בגלל זה.

    שלח תגובה
    הרב אלאשוילי
    09/10/2014

    תשובה

    הכל תלוי בכוונתו, וכיון שהוא מתכוין שהאזיקונים יחזיקו את הסכך במצב מסוים הרי זה נחשב לדבר המעמיד.

    שלח תגובה